Haberler

Rekabet Kurumu 2022 Yılı Karar İstatistikleri Rekabet Kurumu’nun Resmi Sitesinde Yayımlandı.

Rekabet Kurumu 2022 Yılı Karar İstatistikleri Rekabet Kurumu’nun resmî sitesinde yayımlandı. İstatistiklere göre özetle; 

Kurul 2022 yılında toplam 386 karar vermiştir. Bu kararların %64’ünü birleşme-devralmalar oluştururken, %20’sini rekabet ihlalleri kapsamaktadır: 

Rekabet ihlallerinin en çok 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 'Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar' başlıklı 4. maddesinin ihlalinden kaynaklandığı görülmektedir. Rekabet ihlallerine dair verilen 14 karar ise ‘Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması’ başlıklı 6.maddeye ilişkindir. Rekabet ihlallerine ilişkin soruşturmalardan 28’i ret kararı ile sonlanırken; 34’ü uzlaşma ile, 9’u ceza verilmesi kararıyla, 7’si ise taahhüt üzerine sonuçlanmıştır. 

2022 yılında sonuçlanan 29 soruşturmadan 10’u gıda endüstrisi, 3’ü makine endüstrisi, 2’si bilişim teknolojisi ve platform hizmetleri sektörlerine aittir.

İstatistiklerde 31 Aralık 2022 itibariyle devam eden soruşturmaları olan konu ve teşebbüslerin isimleri de yer almaktadır. Arçelik-LG-Samsung-SVS, DSM Group, Sahibinden, Yazılım ve bilişim piyasası -centilmenlik anlaşması, İşgücü piyasası-centilmenlik anlaşması, Essilor Luxoticca, POAIR-THY OPET-TRIPLE STAR, EAE Elektrik, Yumurta, Align Tech, Media Markt-Teknosa-Vatan Bilgisayar, Obilet, Uğur Soğutma, Electrolux-Çetinler, D Elektronik Şans Oyunları ve Yayıncılık AŞ, Nuh’un Ankara Makarnası-İs-Ra Gıda, Arabam.com-Vava Cars-Araba Sepeti-Letgo, Krea İçerik, Avon, Farmasi, Hazır Beton, Kosan Kozmetik, NAOS, Pierre Fabre, Yöntem, Alanya EMO, Ferrero, Özel Fransız Okulları, Mavili Elektronik-Filiz Güvenlik-Yıldız Yangın Söndürme, Danone-Eti Gıda-Nestle-Horizon, Özel Okullar, Biota Bitkisel İlaç, Colastin, Gerçek Kozmetik, Kozmoklinik, MOT Grup, Eczacıbaşı ve Tetra Laval ismi sayılanlar arasındadır.

2022 yılında soruşturmaları sonuçlanan konu ve teşebbüsler de yayımlanan istatistikte yer almaktadır: KREA – BAYİLERİ, Audi AG- Bayerische Motoren Werke AG-Daimler AG (Mercedes Benz AG)- Dr. Ing. hc F. Porsche AG-Volkswagen AG, Duru Bulgur, Özel Hastaneler, Birinci el (sıfır) ve ikinci el araç satışı pazarlarında faaliyet gösteren distribütör, oto galeri, araç kiralama şirketleri ve çevrimiçi platformlar, Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri AŞ, Zincir Marketler, NADİR KİTAP, YEM ÜRETİCİLERİ, SAĞLIK SEKTÖRÜ-NİTELİKLİ TAŞIMACILIK, FATİH RÖMORKÖRCÜLÜK, BEYPAZARI-KINIK, NUMIL GIDA, OLKA SPOR-MARLIN SPOR, Tadım Gıda, DyDo Drinco, Hayırlı El Kozmetik, Martı İleri Teknoloji, Allergan llaç, Mey Içki, Facebook, Miele, Gençler-Korkmaz-Punto, Natura Gida, Çimento, Aslan Ticaret, Hızlı Tüketim, Hiksan, Panek.

Rekabet Kurulu tarafından 2022 yılı için toplam 1.857.426.810,16 TL idari para cezası kesilmiştir.

Rekabet Kurumu Yıllara Göre Karar İstatistiklerine Erişmek İçin: https://www.rekabet.gov.tr/Dosya/2022-yillik-web-20230110153239393.pdf

Benzer Haberler